Интересна за изминалата година в града на ЮНЕСКО е сватбена церемония между американец на 75 г. и българка на 26 г., при която разликата във възрастта е повече от впечатляваща - близо половин век. Българин на 71 години и българка на 69 години пък са най-възрастната двойка, врекла се във вярност в града през 2023-та година, съобщават от общинската администрация.

През изминалата година браковете, сключени в Несебър, са общо 151. От тях има съюзи между българка и норвежец, българка и гражданин на Люксембург, българин и казахстанка, тунизиец и българка. В Несебър своята любов са запечатали с подпис и изцяло чуждестранни двойки от Русия и Украйна.

От Общината отбелязват, че магнетизмът на Несебър и утвърждаването му като град на любовта привличат много двойки от цял свят и от страната, където да се врекат във вярност. Магията на древността, уникалните природни дадености и романтиката на морския бряг омайват влюбените и те все по-често избират старинния град, за да изрекат обета си за вярност един към друг, добавиха от общинския пресцентър.

В сравнение с данните от предходните няколко години, когато венчавките са между 107 и 139, през 2023 г. се бележи ръст на сватбите в Несебър.

Първата сватба през 2023-та е била на 6-ти януари, Богоявление, а последните две са се състояли на 10-ти декември. Менделсон е звучал най-много пъти през септември, когато сключените бракове са общо 35. От тях пет са се състояли на 9-ти септември, по четири са били на 10-и и 19-и септември. През юни "Сватбеният марш" е звучал тридесет пъти. Другите два предпочитани месеца за брак през 2023-та са били май и август.

През настоящата 2024-та година първата сватбена церемония е била на 11-ти януари, а за днес има заявка за един брак, допълват от общинската администрация.