Ограничения на движението и за паркиране има в столицата днес заради провеждането на 40-ия Софийския маратон.

В центъра на столицата и източните квартали по протежението на бул. "Владимир Вазов" се въвежда временна организация, както и пълна забрана за движение на автомобили от 7:30 до 15:30 часа.

От 09:30 ч. стартира поредното издание на "Маратон София", участниците ще стартират от площад "Княз Александър Батенберг". Те ще преминат по маршрут бул. "Цар Освободител", на дясно по бул." Княгиня Мария Луиза", пл. "Лъвов мост", ул. "Козлодуй" , обратно по бул. "Княгиня Мария Луиза", бул. "Витоша", ул. "Алабин", ул. "Ген. Гурко", ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", бул. "Княз Ал. Дондуков", моста "Чавдар", бул. "Вл. Вазов", ул. "Тодорини кукли", ул. "Левски Вековен", бул. "Вл. Вазов", бул. "Ботевградско шосе", ул."46" / кв. Враждебна/ и обратно по бул. " Ботевградско шосе" , моста "Чавдар", бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", ул. "Оборище", ул. "Г.С. Раковски", бул. " Цар Освободител" и ще финишират на пл. "Батанберг".

Осигуряването на обществения ред и безопасността на пътното движение в неделния ден ще се осъществяват от служители на СДВР от 06:00 ч. до края на мероприятието, което се очаква да приключи около 16:00 ч.

За да бъде избегнато евентуално неудобство за придвижване по определения маршрут, гражданите и гостите на столицата да избягват изброените улици, които ще бъдат затворени през целия етап на състезание, съветват от СДВР.

Паркираните по трасето на маратона коли могат да бъдат преместени принудително.

Юбилейното 40-о издание на най-мащабното и популярно спортно събитие на столицата събира на старт общо над 5000 бегачи от рекордните като брой 57 държави в различните дистанции и възрастови групи. Те ще състезават в три дистанции: 10 км, 21 км и 42,195 км.

Трасето е с дължина 21 км, което е измерено и сертифицирано от представител на WA.

В инициативата ще се включат и трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата за донорство и трансплантация. Те ще участват с отделен старт. Участниците ще пробягат символичното разстояние от 42,19 м - по аналогия на цялата дължина на трасето.