"Зелени улици" ще има за пешеходците в София през всеки летен уикенд, съобщиха от Столичния общински съвет. Бул. "Цар Освободител" ще бъде освободен от коли през август от петък вечер до неделя.

Три отсечки от улици в историческия център на София, в които над 70-80 на сто от движението е пешеходно, да бъдат изцяло без автомобили през предстоящите летни уикенди, предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков и зам.-кметът на Столична община Десислава Билева, посочват от СОС.

Това са ул. "Шишман" от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Юрий Венелин"; ул. "Сан Стефано" от "Цариградско шосе" до бул. "Янко Сакъзов"; ул. "Ангел Кънчев" от ул. "Уилям Гладстон" до пл. "Гарибалди".

Отсечките са пилотен проект на инициативата "Зелени улици", а доклад с предложението е внесен за обсъждане в СОС от общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева, Зафир Зарков и Симеон Колев, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков и зам.-кметът на Столична община с направление "Зелена система, екология и земеползване" Десислава Билева. Инициативата е част от последователната политика на управляващото мнозинство в Столичната община и "Зелена София" за повече място за хората в града, по-чист въздух и цялостна грижа за околната среда, и е съобразена с новите реалности, наложени от COVID-19.

Проектът предвижда обособяването на пешеходни зони всеки петък от 19.30 часа до 18.00 часа на всяка неделя от 17 юли до 22 септември.

По ул. "Сан Стефано" няма да се премахват вече паркираните автомобили и те ще могат да излизат от зоната, но няма да се допуска влизането на нови за този период.

По ул."Ангел Кънчев" и ул. "Шишман" ще бъде забранено паркирането в тези дни и часови диапазон, като заварените паркирани коли ще бъдат премествани от ЦГМ в непосредствена близост. Живущите на тези улици, които имат стикер за паркиране в зоната, ще бъдат предварително уведомени. Анализ показва, че те могат да оставят без проблем своите автомобили в съседни преки, на които през летните уикенди има достатъчно места.

Улиците ще се почистват допълнително и ще се мият всяка събота вечер, посочват от СОС.

Избраните участъци от улиците имат връзка между паркове, пешеходни зони и градски градини, като по този начин дават възможност на всеки да се придвижва пеша - спокойно, с необходимата дистанция и безопасно, са част от мотивите на вносителите. Те са свързани и със спирки на градския транспорт и не са зависими от автомобилен достъп. По тях има кафенета и ресторанти, чиито собственици ще получат възможност да разположат повече места за сядане на открито, както и да осигурят достатъчно пространство за изчакване на своите клиенти.

Работното време на обектите ще е до 22.00 часа, за да се гарантира спокойствие на живущите. Собствениците на заведения ще трябва да заявят интерес за ползване на тези нови зони и ще заплащат такса.

По инициатива на зам.-кметът по екология на Столичната община се предлага и свободна пешеходна зона през уикендите само на месец август (петък от 19.30 ч до 18.00 ч на неделния ден) по бул. "Цар Освободител" в участъка от "Раковски" до "Дондуков" .

За живеещите по трите улици ще бъде осигурено място за паркиране на паркинга при метростанция " Стадион Васил Левски".