През лятото се очаква да приключат дейностите по възстановяването на къщата на Райна Княгиня и околното пространство, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери на място реставрацията на някогашния дом на именитата българка на ул. "Софроний Врачански" 119 в район "Сердика". Присъстваха кметът на района Тодор Кръстев, общинският съветник Стефан Марков - председател на Специализирания общински приватизационен фонд, чрез който се финансира ремонтът.

Строителните дейности се възлагат и контролират от район "Сердика". От 2016 г. сградата притежава статут на недвижима културна ценност от местно значение. Финансирането възлиза на 400 хил. лв., предстои да бъдат вложени още около 300 хил. лв. за довършване на ремонта и облагородяването на околното пространство, предаде БТА.

Сградата притежава статут на недвижима културна ценност от местно значение. Премахнати са пристройки към нея и къщата се възстановява в първоначалния й вид. По време на строителните дейности сградата е укрепена, изграден е нов покрив, дограма, топлоизолация, нови балкони. Подменена е инсталацията за водоснабдяване и канализация, и осветлението. Изградена е рампа за достъпна среда. Ще бъдат възстановени и оригиналните парапети на балконите.

Снимка: БТА

Музеят за история на София ще се разшири с още един филиал - къщата на Райна Княгиня. Ще има и музейна част, и пространства за обучение на ученици, интерективен музей с образователна цел, посочи кметът Фандъкова. Целта е да се запазят всички автентични елементи и артефактите, които след това ще бъдат част от музейната експозиция, отбеляза кметът. Тя подчерта, че е имало доста трудности, които са забавили възстановяването.

Екип от експерти от Музея за история на София, зам.-кметът по култура Мирослав Боршош и кметът на "Сердика" ще направят проекта за експозицията и цялостната концепция за самия музей. Запазено е пианото на Райна Княгиня, на което тя е свирила, както и знамена, които е шила, различни нейни вещи. Те са прибрани и се стопанисват. Пази се и паметната плоча на къщата. Всичко това ще бъде част от експозицията, която ще бъде разположена на първия етаж на сградата, каза кметът Фандъкова.

Снимка: БТА

Тя добави, че на втория етаж е предвидено да има зали за деца, на които да бъде представяно делото на Райна Княгиня.