Кметът на София Йорданка Фандъкова нареди постоянно наблюдение на речните нива, общинските язовири и почистване на дъждоприемни шахти във връзка с очакваните обилни валежи в страната утре. Това съобщиха пред БТА от Столична община.

От общината посочиха, че ще се наблюдават нивата на реките и общинските язовирите - Мрамор, Мърчаево, Суходол 2, Иваняне 2, Обреща - 1 и 2 и Братинска. Към момента речните нива са в норма и е осигурена нормална проводимост на водните количества, няма опасност от разливи, посочиха от общината и допълниха, че са осигурени свободни водни обеми в общинските язовири.

Аварийните екипи на Столична община имат готовност да реагират на сигнали и извършват обходи на терен, казаха от общината и допълват, че районите трябва да проверят състоянието на речните дерета на съответната територия. Екипите на Столичен инспекторат контролират фирмите, отговорни за почистването на улици и булеварди, както и на дъждоприемните шахти.

Почистени са 126 броя речни участъци, около 60 км. реки, по програмата на общината за ежегодно почистване на речните корита. Дейностите продължават в девет броя речни участъци, извършва се и поредното почистване на всички водостоци на Южната дъга на Околовръстния път.

През следващото денонощие, под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, по който ще се формира и приземен циклон, времето ще е динамично. През нощта над по-голямата част от страната ще се заоблачи.