Построихме 18 нови физкултурни салона и спортни зали към училищата. В момента се подготвя и ще започне строителство на още един физкултурен салон в училище №100 в район "Сердика". Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на началото на строителните дейности за изграждане на многофункционалната училищна спортна зала в 56 СУ "Проф. Константин Иречек".

Снимка: БТА

На първата копка присъстваха кметът на "Люлин" Милко Младенов, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София Здравко Здравков, големият български спортист Любо Ганев, общински съветници, ученици и граждани, добавя БТА.

Снимка: БТА

Първата многофункционална спортна зала в училище, която ще се ползва и от жителите на "Люлин", започва да се строи днес в 56-то училище. Средствата за началото на строителството са 1 млн. лв., осигурени от общинския бюджет като цялата стойност на проекта е 7 млн. лв. "Пет са общо проектираните многофункционални спортни зали от главния архитект на София по моята програма", заяви Фандъкова.

Снимка: БТА

По думите ѝ за всяка една от тях трябва да се осигури финансиране "Когато станах кмет, в 20 училища нямаше физкултурни салони", припомни столичният кмет.

Построихме 18 салона, както и по още един салон в английската и френската гимназия. Ремонтирахме 53 физкултурни салона, 12 училищни басейна и стартирахме сериозни инвестиции в спорта в детските градини, съобщи кметът Фандъкова.

Снимка: БТА

Тя информира, че са изградени 94 нови физкултурни салона и 15 плувни басейна, с които плувните басейни в детските градини ще станат близо 80.

Фандъкова напомни за изключително важната роля на районните кметове за реализирането на тези проекти, които не биха се осъществили без тяхната инициативност.