Столичният заместник-кмет с ресор строителство Иван Матов подава оставка. Това той обяви в свой фейсбук профил в сряда следобед. Матов беше назначен на поста на 25 януари и отговаряше за обектите от транспортната инфраструктура, ВиК и високо строителство на общински сгради.

Няколко часа по-рано общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на СОС Георги Георгиев съобщи също в пост в социалната мрежа, че Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство, и настоя за обяснение. 

По думите на Георгиев с изрична заповед преди дни Васил Терзиев е отнел правата на собствения си заместник с най-големият ресор. Според представителя на ГЕРБ столичният кмет дължи незабавни отговори защо го е направил и дава три варианта на отговор: "А) има съмнения, че Матов е корумпиран; Б) видял е, че Матов няма нужните експертни качества; В) Матов нито е корумпиран, нито е неподготвен обаче не слуша и затова някой друг ще дърпа конците зад кадър".

"Такова лишаване от правомощия на най-важния заместник-кмет е без прецедент и го превръща във фигурант. Това ли е обещаната прозрачност и готовият екип на Терзиев?", попита още общинарят от групата на ГЕРБ-СДС.

Малко по-късно самият Матов обяви: "Подавам оставка като заместник-кмет на София с ресор "Обществено строителство". Благодаря за доверието да поема този отговорен ресор, но поради лични причини няма да мога да продължа да изпълнявам функциите си".  

След заявката за оставка, Георги Георгиев от ГЕРБ отново коментира: "Заместник-кметът по строителство с отнетите права преди минути е подал оставка. Има ли София кмет? Терзиев веднага трябва да излезе и да обясни какво се случва с екипа му. За едни милион и половина граждани питам".

Васил Терзиев междувременно заяви лаконично: "Благодаря на Иван Матов за съвместната работа и професионализма, с който изпълняваше ангажиментите си на заместник-кмет на София с ресор "Обществено строителство". Заместник-кметът по финанси Иван Василев ще поеме временно ресора до намиране на подходящ професионалист, който да заеме длъжността за постоянно".

Иван Матов е представител на "Демократична България" в обединението ПП-ДБ в столична община. Избран е с преференция в 24 МИР на София. Според визитката му, в последните 5 години той се занимава със стратегия и трансформация на правителства и публичния сектор в Близкия Изток като част от McKinsey & Company и A.T. Kearney. Матов е отговорен за стратегията и въвеждането на икономическия и секторен план за възстановяване от COVID-19 кризата, трансформацията на индустриалния сектор, дигитализацията на администрацията, проектирането, създаването и оптимизацията на инфраструктурни мегапроекти и нови градове. Преди това, в продължение на 10 години се занимава с инфраструктурни мегапроекти в Близкия Изток, Европа, Азия и Карибския басейн с Vinci и SUEZ. Той е член на Националния съвет на "Да, България!", координатор на секторните стратегиите и секретар на тематична работна група "Модернизация и икономически растеж" в партията.

Иван Матов е завършил MBA в INSEAD в Париж и Сингапур, а преди това - строително инженерство в Мюнхенския технически университет (TUM) и École nationale des ponts et chaussées (ENPC) в Париж