Природозащитната организация WWF набира отбор за участие в традиционния Софийски маратон на 13 октомври, съобщиха от неправителствената структура.

Традиционно отборът се нарича "Панда" и ще участва в надпреварата за пета поредна година. Участниците в него ще бъдат облечени в специални зелени тениски в подкрепа на природозащитната инициатива за създаване на истинска крайречна гора. Всеки от записалите се ще пробяга дистанция между 3 и 42 км, като по този начин ще насочи общественото внимание към благородната кауза. Стартът на маратона е в 9.30 ч. на пл. Александър Батенберг пред Националната художествена галерия.

От WWF посочиха, че полагат сериозни усилия за опазване и възстановяване на горите по бреговете на реките. Днес по-голямата част от тези гори са унищожени и това е проблем, за чието разрешаване се стремим да помогнем, поясниха от организацията. През последните години експертите на WWF са засадили десетки хиляди дръвчета от видовете черна топола, полски бряст, дъб, бяла и черна елша, полски ясен. Те се грижат за тях целогодишно, полагайки основите на ценни нови гори. В края на ноември те ще залесят брега на река Марица на входа на гр. Стамболийски с 12 000 фиданки.