Втори опит за премахване на незаконно поставени преместваеми обекти на известна автокъща в Борисовата градина правят от Столичната община, предаде БНТ.

Въпреки че има съдебно решение за предварително изпълнение на заповедта за премахването им и прокурорско разпореждане, миналата седмица служителите от автокъщата оказаха съпротива и саботираха изпълнението му. 

От автокъщата са съобщили, че излизат в годишен отпуск и са поставили автомобили, за да осуетят опитите по събарянето на съоръженията.

"Освен шестте огромни чадъра, под които са колите, ще демонтираме и оградата. Бяхме повикали ключар, но тъй като има оставени на входа автомобили и бус, не може да стигнем до чадърите, се налага демонтирането на оградата. След това предстои репатриране на автомобилите, премахване на чадърите и отново ще върнем автомобилите", каза Цветан Тодоров, началник отдел "Оперативна дейност и регистрация на строежи" към Столична община.

До премахването на металната конструкция и изградените стоманобетонни фундаменти на автокъща "Капитолия" се стигна след заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. Съдебните спорове между Столичната община и собственика на автокъщата "Софитрейд 2003" ООД продължиха няколко години. На 11 май 2022 г. Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу предварителното изпълнение на заповедта. След това Столичната община започна принудително премахване на незаконно изградените съоръжения.

Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери, написа в профила си във Facebook председателят на СОС Георги Георгиев.

"И така се родиха нови правни фигури - вижте как цяла автокъща "излезе в отпуск", бусът "случайно" е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли. София е град, в който законът е над всичко и правилата трябва да се спазват. Ние няма да спрем да подреждаме града и чистим визуалното замърсяване от публичните пространства", добавя Георгиев.