Заплатите на работещите в столичното здравеопазване ще бъдат увеличени. Това стана ясно от брифинг на кмета на София Васил Терзиев и последващо контрапредложение от общинските съветници на ГЕРБ-СДС. Докато градоначалникът обеща заплащанията да бъдат повишени от 1 април, от ГЕРБ-СДС, подкрепени от БСП, обявиха, че внасят предложение това да се случи със задна дата - от 1 януари, като едната част от увеличението да е от столичния бюджет, а другата - от държавния.

Днес мога да направя конкретно обещание, че ще има необходимото увеличение и ще се изпълни колективният трудов договор, Васил Терзиев по повод протеста на работещите в детското и училищно здравеопазване с искане за увеличение на възнагражденията, който се състоя вчера. Това увеличение ще се случи от 1 април, уточни той, цитиран от БТА.

В редица разговори с Министерския съвет договорихме, че това нещо ще се случи, посочи Терзиев и допълни, че вече се правят всички формални постъпки за това.

Искаме да кажем, че за нас това е изключително важна тема - справедливото възнаграждение на всички заети, подчерта столичният кмет и припомни за вече постигнати увеличения на възнагражденията в областите транспорт, култура и образование.

"Сега се радвам и че за здравеопазването можем да направим тази тъй важна крачка", каза още той.

Васил Терзиев обърна внимание, че с Министерския съвет са водени активни разговори да бъдат осигурени средствата и да бъдат изплатени по правилния начин. Постигната е целта за основна заплата от 1890 лева, уточни той.

Кметът поясни, че е бил внимателен в подхода в тази ситуация, за да не се отвори голям системен проблем.

Обясних и на синдикатите, че е много популистко и удобно да се вмени на Общината да доплаща за държавно делегирани дейности, за да се използва справедливият гняв на хората за проблеми, които са се трупали години наред, но това само прави системният проблем още по-дълбок, коментира Терзиев.

Той подчерта, че затова настояването е било държавата да влезе в ролята си. Според него иначе това би отворило вратата всеки, работещ с държавно делегиран бюджет, да иска компенсиране, което е неправилно, безотговорно и не е държавнически подход.

"Най-важното нещо в институционалността е всяка институция да си поеме ролята, а не постоянно да се правят "кръпки"", заяви столичният кмет.

В системата на детското и училищното здравеопазване са заети 2000 души, като синдикатите настояваха за 35% увеличение на възнагражденията. Или основната заплата от 1350 лева да се увеличи на 1890 лева, с 540 лева. Първоначално кметът каза, че исканията им могат да бъдат удовлетворени, но частично. Сред обявените искания беше и увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно, както и ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до девет брутни месечни възнаграждения.

Малко след неговия брифинг общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев съобщи, че внасят предложение за увеличение с 20% с пари от бюджета на София, за заплатите в общинското здравеопазване, считано от 1 януари, добавя БТА.

По думите на Георгиев това увеличение ще струва на годишния бюджет 10 млн. лева. "Тези пари предлагаме да бъдат пренасочени от резерва на кмета, който тази година щедро е предвидил да бъде рекорден резерв, т.е. има откъде да дойдат парите", обясни Георгиев.

Другите 10% увеличение ще бъдат осигурени от държавата, ще дадем шестмесечен срок за разговори. В случай, че те не бъдат подсигурени от държавата, ние ще направим актуализация в бюджета и съобразно, в изпълнение на капиталовата програма, ще ви информираме от есента, обясни още общинският съветник от ГЕРБ.

Георгиев каза, че тези предложения са приети от синдикатите по време на срещи, които групата на ГЕРБ е провела днес с тях. Тази сутрин рано, започнахме срещи със синдикатите, като ги информирахме, че имаме точни и ясни разчети защо може да се финансира допълнително тяхното увеличение и откъде ще дойдат парите, добави общинският съветник.

Други искания на протестиращите са за увеличение на еднократното плащане за работно облекло от 450 лв. на 500 лв., каза Георгиев и допълни, че ГЕРБ предлагат 100 хил. лв. за това увеличение отново да бъдат взети от бюджета.

"По необясними за нас причини, кметът на София е предвидил два пъти повече пари за представителни разходи - 40 хил. лева на месец, около 130% е увеличението спрямо миналия бюджет", каза общинският съветник. По думите му облеклото на медицинските сестри и фелдшерите може да бъде подсигурено от там.

Георгиев коментира, че единственото искане, за което още водят преговори, е при пенсиониране медицинските лица да получат вместо седем девет заплати на веднъж. Общинският съветник обясни, че докато не получат броят на хората, които подлежат на пенсиониране в следващите една-две години, не могат да поемат конкретен ангажимент.

Предложението ни ще бъде представено днес на финансова комисия в 17:00 часа, каза Георгиев. Той благодари на групата на "БСП за Бъглгария" и общинския съветник Ваня Григорова, които по думите му първи са повдигнали въпроса за заплатите. Георгиев изтъкна, че очаква тяхната подкрепа, както днес на комисията, така и утре на заседанието на Столичния общински съвет.