Доклад относно определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници на един километър пробег на територията на Столичната община за 2023 г. предстои да бъде разгледан на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) според дневния ред, публикуван на сайта на съвета. Вносители са председателят на транспортната комисия Карлос Контрера, зам.-председателят й Зафир Зарков, както и Иван Таков, зам.-председател на комисията по финанси и бюджет.

В доклада е заложено 15% увеличение на минималните и максималните тарифи на такситата. Въпреки че от бранша настояваха за 20% по-скъпа услуга, таксиметровите фирми и водачи прекратяват протестните си акции в София.

"В началото на октомври на заседание на Комисията по транспорт обобщихме постъпилите предложения за определяне на тарифа за 2023 година. Имаше две основни искания - да се определи минимален размер на данъка върху таксиметровия превоз на пътници и да се актуализират минималните и максималните тарифи. Те бяха изпратени до Председателския съвет, включващ представители на всички политически групи. Докладът за индексация с 15% е публично достъпен и ще бъде разгледан на извънредна комисия в четвъртък", обясни пред БНР Карлос Контрера, който е председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

По думите му търси се компромисен вариант. Всяко прекомерно увеличение най-вероятно няма да срещне подкрепа в зала. То работи срещу самите превозвачи и срещу гражданите.

Законът посочва, че всяка година Общинският съвет трябва да определя минимални и максимални тарифи, каза той.

"Ако не остане нисък данъкът, който се заплаща върху предоставянето на таксиметровата услуга, рискуваме силно да се редуцира броят на хората, които я предлагат", смята Контрера.

Нуждаем се от сериозна законодателна реформа, която да уреди по друг начин качеството, цената и изискванията към шофьорите на таксита, убеден е Карлос Контрера.