Внесен е проект за възстановяване на басейна "Мария Луиза" и предстои неговото обсъждане, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности на ул. Резбарска" в "Подуене".

Басейнът е неизползваем от поне 15 години. 

"Преди години този обект е предоставен в по-големия си процент на частно дружество. И като дадохме ясен знак, че там не може да стане нищо друго освен да се възстанови басейнът, собствениците внесоха проект при главния архитект. И след като той бъде широко обсъден, ще има нужда от инвестиции, които трябва да направи самият собственик", обясни Фандъкова,

Всъщност още в началото на годината сегашните собственици на комплекса "Парк Мария Луиза" АД внесоха инвестиционния проект в община "Средец", отбелязва "Банкер".

Компанията иска да направи цялостен ремонт на басейна, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради.

Басейнът попада в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство "Борисова градина". По тази причина проектът трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство. Дали това е направено в последните седем месеца не е ясно.

До 2002 г. басейн "Мария Луиза" бе собственост на "Софийски имоти" и се стопанисваше от дружеството "Енджел" с управител и съсобственик Георги Илиев. През 2003 г. Столичният общински съвет вади басейна и летния театър от активите на "Софийски имоти" и го апортира в новосъздаденото "Парк Мария Луиза", в която акционер също е "Енджел". През 2006 г. в управлението настъпват промени и като акционери влизат дружествата "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт". Двете са собственост на регистрираните в САЩ "Карплеон" ООД и "Юромарк холдинг". Управител е Николай Проданов, член на съвета на директорите на дружествата на "Волф лизинг" и ДИТЦ.