Центърът за градска мобилност в София потвърди анонса на правителството отпреди празниците, че децата до 14 години ще пътуват безплатно, но срещу карта за градския транспорт, на стойност нула лева.

Децата до 14 ненавършени години ще пътуват с безплатна карта в градския транспорт от 1 февруари 2024 г., като тя ще е електронна и със снимка. За да получи детето такава карта, родителят трябва да удостовери с документи възрастта на детето и адресната си регистрация на територията на Столична община.

Картите на децата между 7 и 10 годишна възраст, които и към момента са безплатни, могат да бъдат удължени с един месец. След това трябва да се заменят с новия вид превозен документ за деца от 7 до 14 години, който влиза в сила от 1 февруари.

Учениците, студентите и докторантите продължават да пътуват при досегашните условия до края на месец януари 2024 г. . срещу месечна карта за 15 лева. Годишната струва 180 лева, уточняват от ЦГМ.

"Ако детето е на възраст между 10 и 14 години, можете да заредите картата му за един месец на цена от 15 лв. (за месец януари). От февруари ще може да ползва безплатна карта", поясняват още от Центъра за мобилност.

На 20 декември кабинетът прие промени в наредбата, която регламентира размера на субсидиите и компенсациите на автобусните превози и апелира към общините в страната да ги приложат. Почти 330 млн. лева са планираните в държавния бюджет средства за обществен транспорт за 2024 г., съобщи на брифинг в Министерския съвет тогава министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

"Общо 141 млн. лева са средства за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лева са за субсидиите за междуселищните транспортни връзки", обясни той.