На 14 юни в 16.30 в Руският дом на феновете на базата на Руския културно-информационен център ("Шипка"34", София) ще се състоят тържества по случай откриването на Световното първенство по футбол 2018, което ще се проведе в Русия от 14 юни до 15 юли.

Мероприятието ще се открие с презентацията на фотоизложба "Готовност №1!", организирана от информационна агенция и радио Sputnik в партньорство с Федерална агенция "Россотрудничество".

Експозицията нагледно демонстрира фантастичния обем на извършените от Русия работи по подготовката, преоборудването, модернизацията и строителството на цялата необходима инфраструктура за световното първенство по футбол. Фотографите на Sputnik са посетили всички градове, които ще приемат първенството, и са запечатали етапите на подготовка на стадионите.

На мероприятието ще присъстват съветник на посланика на Посолството на Руската Федерация в Република България Михаил Барилович, представители на дипломатическите мисии на страните участници на Световното първенство, представители на Министерството на спорта на България, а също така членове на Българския футболен съюз, ръководители на Българската асоциация по мини футбол, ръководители на спортни предавания на БНТ, представители на обединенията на българските фенове, футболните клубове, организации на руските граждани.

Русия за първи път ще бъде страна домакин на Световното първенство по футбол. Също така за първи път Мондиалът ще бъде проведен на територията на две части от света — Европа и Азия, в 11 града на Русия на 12 стадиона. 32 отбора участници ще изиграят за 33 дни 64 мача.