Триизмерни модели на културни обекти от различни места по света са представени в реално време и в реална среда чрез авторско мобилно приложение AR History - 3D Monuments. В безистена на ул. "Пиротска" 16, чрез добавена реалност (AR) ще ви представим движими и недвижими културни ценности от цял свят като част от фестивала "КвАРТал", разказват организаторите.

По думите им ARHistory е start up проект, който за първи път се представя в България. Създателите са професионалисти с международен опит и мисията им е всички да могат да се разходят не само из световните културни забележителности, но и да представи значимото българско културно и архитектурно наследство.

В рамките на събитието ще може да се видят магичните Стоунхендж - Великобритания, Чичен Ица в Мексико и римския Колизеум.

"Искрено се надяваме, че с широка обществена подкрепа следващият "оживял" обект да са улиците и масивните сгради на антична Сердика, в целия им блясък - такива, каквито са ги виждали древните "софиянци", разказват инициаторите на проекта.