Столично училище се руши заради спряно финансиране от общината. Спешният ремонт е започнал през 2015 година, но до ден днешен все още не е завършен. Родители твърдят, че мазилката, която пада от фасадата, застрашава живота на децата. Покривът имал нужда от цялостен ремонт, а в салона по физкултура, децата дишали мухъл, предава Нова тв.

25-то основно училище "Д-р Петър Берон" е единственото в квартал "Лагера". Член е на Кеймбридж.

"Може да се види как от улуците тече. Покривът се руши, цялата фасада, стича се директно вода при всеки дъжд", обяснява Иван Голев, баща на ученик.

На места покривът на училището е вдлъбнат. Неофициално директорката споделя, че почти целият е за ремонт.

"Преди имаше теч в една от стаите. Направи се с лични средства, доколкото знам, някаква ремонтна дейност", обясни Гергана Богданова, майка на ученици .

Физкултурният салон също бил в окаяно състояние, а баскетболното игрище - обрасло с трева, разказват родителите.

Част от тоалетните в училището били неизползваеми, твърдят родителите.

Ремонт все пак е бил предвиден. И то неотложен. Сключен е договор през 2015 година между район"Красно село" и фирма "Мегатурс" 1. Сумата по проекта била малко над 3,8 милиона лева. Фирмата обаче спряла работа, след като изпълнила първия етап. Причината била липса на финансиране и наличие на недостатъци в одобрената проектна документация и извършените строително монтажни работи. Това е отговор от община "Красно село".

"Фирмата както дойде с многото техника и всички бяхме въодушевени, изведнъж си събра багажа и си тръгна. Разкопаха задния двор, направиха го на нива. Той вече е опасен за децата", обясни Любомир Богданов, баща на ученик.

За свършената работа по първия етап от ремонта общината е изплатила на фирмата изпълнител около 1,6 милиона лева.

От столичната община обясниха, че след сигналите от родители, кметът Йорданка Фандъкова е възложила актуално обследване на сградата. След получените препоръки, ще бъде възложи актуална проектна документация с цел осигуряването на финансиране за довършване на ремонта.