Обикновени граждани от София успяха да разкрият крадец след собствено разследване и с помощта на социалните мрежи. При това преди полицията.

Крадецът е мъж, който обикаля входовете на три столични квартала. Маниерът му навсякъде е еднакъв - проверява дали стопаните са оставили отключено. Първо е записан от камери да влиза в апартамента на младо семейство от "Манастирски ливади".

До сряда същият човек е записан от камерите на още два апартамента - в кварталите "Младост" и "Лагера".

Тримата потърпевши споделят кадрите във "Фейсбук". Така започва разследване, което установява, че извършителят е един и същ. Отново в социалната мрежа крадецът е разпознат от негов комшия.

24 часа след последния опит за обир в "Лагера" потърпевшите, с помощта на останалите потребители на групата "Забелязано в София", вече имат и адреса на крадеца, плюс информация за роднините му и фейсбук профила му. Оказва се, че той живее в кв. "Редута", казва се Йордан. Съсед от близка къща също потвърждава, че човекът от записите на охранителните камери е въпросният Йордан. И наскоро е излязъл от затвора.

Един от потърпевшите - Любомир Коцев, е качил първи клип с крадеца във "Фейсбук". Той разказва, че го заснел с помощта на камера, монтирана на звънеца, която се включва при всяко движение.  Много хора го попитали откъде и какви камери да си купят, за да се защитят. Той признава, че не е подал жалба в полицията, но обеща да подаде.

От полицията заявиха, че извършителят все още се издирва.