Кампания на Асоциацията за инсулт и афазия "Живот след инсулт" започва днес и ще продължи до 15 май 2023 година. Като част от кампанията УМБАЛ "Св. Анна" организира днес безплатни прегледи за пациенти след инсулт днес между 12:00 и 14:00 часа след предварително записване на телефон: 02/975 91 41.

УМБАЛ "Св. Анна" организира днес  безплатни прегледи за пациенти след инсулт днес между 12:00 и 14:00 часа след предварително записване на телефон: 02/975 91 41. Инициативата е част от кампанията "Живот след инсулт" на Асоциацията за инсулт и афазия.

Европейската организация за инсулт ESO определя 9-ти май тази година за европейски ден на информираност за инсулта. На стария континент с тази дата се отбелязва и годишнината от приемането на Европейския план за борба с инсулта с хоризонт до 2030 г. По инициатива на Асоциацията за инсулт и афазия, Министерството на здравеопазването на България прие с декларация този план и в последните две години се разработва национален стратегически документ.

Българите продължават да водят негативната статистика на Европа свързана с това заболяване, както по брой случаи на 100 хиляди души, така и по смъртност. Тревожен е нарастващият брой инсулти в страната, както и все по-намаляващата възрастова граница - международна тенденция, която силно засяга и нашата страна. По последни изчисления всеки четвърти е застрашен от инсулт у нас, а мозъчно-съдовите инциденти през 2021 г. са регистрирани средно на всеки 12 минути в страната.

Темата на тазгодишната европейска кампания "Живот след инсулт" е израз на общите ни усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Инициативата среща широка подкрепа и се реализира в страната със съдействието на повече от 100 общини, разположени във всички 28 области. Всяка от общините допринася за повишаване информираността за превенция на инсулта и за възможностите за използване на предоставяните от тях общински и социални услуги във връзка със заболяването. Националната кампания обединява усилията на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българският червен кръст, редица бизнес организации и изявени личности. В рамките на кампанията, до края на май тази година, за пациенти прекарали инсулт, са организирани напълно безплатни профилактични прегледи на редица места в цялата страна.

С цел първична и вторична профилактика, Столична община чрез Метрополитен ЕАД ще разпространява видеоклип със симптомите на инсулта във всички метростанции, като това ще направи и търговската верига "Фантастико" в своите обекти.

Доброволци на Български червен кръст ще раздават информационни материали за самооценка на риска от инсулт в София и във Велико Търново.

Предвидени са редица културни и информационни събития, между които и групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите ще бъдат достъпни от 12:00 ч. на 9 май във Фейсбук страницата на Асоциация за инсулт и афазия.