Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София - BBB със стабилна прогноза, съобщи заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов в официалния си фейсбук профил.

"Tова e изключително добро признание за работата на общината, на нейния финансов екип през последните години, и е добро доказателство, че въпреки икономическата криза, политическа криза и сериозното напрежение в света, свързано с войната в Украйна, България и конкретно София продължава да е финансово стабилна и удовлетворява всички критерии, за да има инвестиционен рейтинг и стабилна перспектива", посочва Барбалов.

Заместник-кметът допълва, че сред основанията на S&P за това решение са стабилните икономически показатели на Столична община, които са по-добри от средните за страната, диверсифицираната местна икономика и ниската безработица, както и спазваната от екипа на кмета финансова дисциплина, пише БТА.

"Стабилният дългосрочен кредитен рейтинг на София е базата, на която общината има възможност да получава добри финансови условия при кредитиране на големи инфраструктурни проекти, необходими за развитието на града", посочва още Дончо Барбалов.