Граждани протестират в защита на минералните извори и бани в столичния квартал "Горна баня". Хората се събраха пред старата баня в квартал "Горна баня". Те настояват за възстановяване на балнеологичните центрове в "Овча купел", "Горна баня", Централна баня, Княжевска баня, предаде БНР.

Столичани искат да бъдат изградени изцяло нови спа центрове с басейни и бани в подножието на Витоша и на Северния парк. Организаторът на протеста Иван Пенчев заяви, че минералната вода и баните са живот и здраве. Той изтъкна, че водата е поставена в герба на София. Затова тя може и трябва да бъде минералната столица на Европа.

София има над 35 минерални извора в "Овча купел", "Горна баня", "Централна баня", "Княжевска баня" и "Банкя.

"От всички 35 минерални извора имаме само една баня в Панчарево. Да има минерална вода, да може да я ползва цялото население на "Горна баня" и от цялата страна, и за лечение тука. Имаше балнеосанаториум и той рухна", казаха хората, събрали се в студения декемврийски ден в защита на здравето си и на здравето на децата си.

Хората изтъкват, че банята е национално богатство - като архитектура на сградата, като лечебни свойства на минералните извори, които в България са на много места.

"Тука населението има необходимост от балнеосанаториум, от спа-център, самата баня да се възстанови. Водата е здраве", заявиха протестиращи.

През 2011 г. Столичната община получи за безвъзмездно управление и ползване за срок от 25 г. осем минерални извора. Става дума за находищата "София-център", "Надежда", "Свобода", Панчарево, Железница, Баталова воденица, Лозенец и Овча купел. Възстановени обаче не са нито баните в Банкя, нито в Горна баня, нито в "Овча купел".