Проект за изграждане на Зелен здравословен коридор в столицата ще бъде представен утре в 11.30 ч. в зала 5 на Столичната община, съобщиха от пресцентъра на общината.

Проектът се нарича "Регенерация и интеграция на непривлекателни градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата" (URBiNAT-"URBan-Innovative-NATure")и се финансира по програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз. Дейностите по него предвиждат изграждане на Зелен здравословен коридор в столицата.

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/ природа и храна/природа. Основната цел е да се подобри градската среда чрез проектиране и реализиране на "Зелен здравословен коридор" - базирана на природата иновативна структура.

Освен София, проектният консорциум включва още два водещи града - Порто (Португалия) и Нант (Франция) и градове-последователи - Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Координатор на проекта е Центърът за социални изследвания към Университет Коимбра, Португалия. Универисетът по архитектура, строителство и геодезия е академичен партньор на Столичната община, а Асоциацията за развитие на София ще участва в организацията и провеждането на обществените обсъждания и в популяризиране на дейностите по проекта. За всеки от водещите градове в проекта - Порто (Португалия), Нант (Франция) и София програмата предвижда средства за реализация на екологични урбанистични решения в избран градски район. В София проектът ще се реализира на територията на столичния район "Надежда".

На официалното откриване ще присъстват главният архитект и ръководител на проекта арх. Здравко Здравков, зам.-кметът по строителство Ирина Савина, общински съветници, ръководството на УАСГ и представители на градовете партньори.