Тази сутрин София осъмна с мъгла. Това е т.нар. опасен смог, каза Стефан Димитров от Airbg.info" пред БНР.

"Това са всички фини прахови частици, отровни газове, заедно с частиците на влагата, образуват това, което през 1952 г. в Лондон убива десетки хора и Лондон се съвзема и взима някакви мерки, за да не бъде никога повече такъв град", добави Димитров.

Вижте картата на Airbg.info за въздуха в София днес тук >>

По думите му, вчера всички станции, които измерват качеството на въздуха в София, са светели в зелено. Метеорологичните условия обаче влияят на това и те се менят постоянно.

"Дали имаме свеж приток на въздух в Софийското поле и отгоре има капак, и температурна инверсия, която прави големи бели, и ни показва начина, по който живеем. Нашето Министерство на здравето и Световната здравна организация, говорят горе-долу за едни и същи числа - между 49 и 52 души, които си тръгват преждевременно от този свят всеки ден от заболявания, свързани с фините прахови частици. Една значителна част си отиват в местата, където това замърсяване е по-голямо. Това са научно доказано неща", каза Стефан Димитров.

Той добави, че фините прахови частици са причинители на проблеми с кръвоносната система, на инфаркти, на инсулти и други заболявания. Необходимо е да имаме условия за справедливо общо живеене, обобщи Димитров.