На 4 януари честваме 145 години от освобождението на София. От 10.00 ч. в митрополитския храм "Света Неделя" ще бъде отслужена литургия в памет на загиналите воини, съобщи БНР.

Камбаните на столичните храмове ще огласят годишнината. На първата година след освобождението на София градската управа взима решението 4-ти януари да бъде обявен за празника на града - традиция, която се спазва всяка година, припомня кметът Йорданка Фандъкова: "В днешния ден изразяваме нашето признание към всички войски, които оставят костите си по нашите полета за освобождението на града и разбира се на българските опълченци. А също така благодарим и чуждите консули, благодарение на които нашият град остава спасен, не бива опожарен както са предварителните планове на войските, които напускат града. Има много за какво да благодарим, да бъдем признателни, да предаваме на нашите деца тази признателност".

От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще бъдат разположени почетни часови от Националната гвардейска част пред Паметника на българските опълченци. В Галерия на открито в Градската градина ще бъде представена изложбата "Една млада столица пътува по света" с най-интересните литографски картички на София от последните години на XIX век, подбрани от колекцията на сайта stara-sofia.com. Софийската градска художествена галерия и Регионалният исторически музей ще работят с безплатен вход за посетителите.

Преди 145 години на 4 януари руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко навлизат в София.

След много проведени битки голяма част от турските войски тогава напускат София, въпреки численото си превъзходство, а руските полкове превземат конака и свалят турското знаме, припомня bTV.