Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата. Те ще разпръскват вода в случая на високи температури през лятото. Иновацията е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 2019- 2025 година. Той ще бъде гласуван на заседанието на СОС, съобщиха БГНЕС и БНТ.

В плана влизат множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата. Част от тях са озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт.

Новата система на спирките ще работи с цел осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане. Цяла система се очаква да струва около 100 000 лева. Близо 200 000 лева пък е сумата за покривното озеленяване. Набелязаните в плана промени трябва да бъдат приложени до 2025 г.

Това е една от общо 85-те точки, които ще разгледа Столичният общински съвет на заседанието си в четвъртък. На дългата сесия общинските съветници ще обсъждат 15 доклада, внесени от главния архитект Петър Диков. 31 други доклада пък са внесени от различни районни кметове.