Днес председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев е подал сигнал в прокуратурата срещу още едно разрешение за строеж в жилищен квартал заради гражданско недоволство в район "Възраждане", съобщиха от пресцентъра на Съвета.

Граждани от блок 18 в "Зона Б-5" са се оплакали на председателя за строителството на нова сграда с площ от над 7000 кв.м. в близост до домовете им.

"Поисках главният архитект на Столична община Здравко Здравков да установи дали има нарушения при строителството. Кметът на района Савина Савова ни съдейства напълно при проверката", посочва Георгиев, цитиран от пресцентъра на Съвета.

Резултатите са, че има нарушения в строителната документация и при определяне на отстоянията на новата сграда спрямо съществуващия голям жилищен блок.

Затова след месец работа по случая и намиране на законови основания за това, днес сезирах прокуратурата и уведомих за това протестиращите граждани, които се обърнаха към мен преди няколко седмици за съдействие, коментира Георгиев.

В края на юли Столичната община реши проблема със строителството в пространството до жилищен блок в кв. "Мусагеница", пред блок 101, което остава градинка. Предложението за обезщетение на инвеститора с друг имот бе подкрепено от всички политически групи в СОС. По този начин теренът от над 1600 кв.м. ще остане градинка със зелени площи в него. Собственикът на имота (Петьо Блъсков) ще бъде обезщетен с друг имот - в района на бул. "Александър Малинов", отдалечен от жилищни сгради.