На 25 март, Благовещение, денят, в който Архангел Гавриил се явява като бял гълъб на Богородица, за да й съобщи, че ще зачене и роди Син Божи - Спасителят на човечеството, ще бъде завършена мащабна арт инсталация върху градежа на православния храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски" в район Люлин, гр. София.

В присъствието на представители на Светия Синод на Българската Православна Църква, Софийска Света Митрополия, кметът на район Люлин Милко Младенов, членове на Настоятелството на сдружение за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски", директори на училища от района, председатели на народни читалища, дарители и доброволци ще бъде отслужена тържествен водосвет и молитва.

Ученици ще оцветят предварително разграфен шаблон, който при завършването си ще добие образа на гълъб - олицетворение на мира с Бога, на Спасителя, който носи мир на човечеството чрез Своята саможертва, а ято бели гълъби ще полети в небето като символ на вярата в доброто.

Събитието е част от дарителска кампания за довършване на изграждането на втория православен храм в район Люлин, гр. София, на името на "Св. Патриарх Евтимий Търновски", един от най-големите книжовници и отдаден духовник на Второто българско царство, чието дело буди благоговейна почит, дълбоко преклонение и всенародно признание.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий, а всичко извършено е надежда, че смислени и значими неща могат да ни обединяват. До момента са извършени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземния етаж и първата плоча. Закупени са и 10 камбани, а за завършването на храма са необходими около 700 000 лева и подкрепата на цялото ни общество.

Инициативата за изграждането на най-големия храм в страната за последните 30 години е подкрепена от Българската Православна Църква, Столична Община и Столична община район "ЛЮЛИН", а проектът е дарение от арх. Атанас Вангелов.

Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски" кани всички медии, жителите на района и всички съпричастни към това богоугодно дело на 25 март от 12.00. ч. в Люлин 9, до 12 ДКЦ и 40 СУ.

"Спаси, Господи, Твоите люде и благослови достоянието Си, като даруваш на православния български народ победи над враговете, и запазваш с кръста Си Твоя народ. Амин."

Снимка: храм "Св. Патриарх Евтимий Търновски"