Родители от четири класа излязоха на протест пред столичното 129-о училище "Антим I" заради освобождаване на учителката по математика Ирина Карамитева дни преди  Националното външно оценяване по математика след 7-и клас. Протестиращите настояват преподавателят да бъде върнат на работа.

Родителите научили късно в сряда вечерта, че учителката е освободена, не от самото ръководство, а от децата си.

"Беше ни казано, че имали намерение ни съобщят в петък, когато трябваше да ѝ бъде последният работен ден. Безкрайно нелепо е да се случват нещата по този начин. Най-малкото децата ни след десет дена имат Национално външно оценяване. Тази жена ги готви цяла година, върши си работата невероятно добре и ние научаваме в последния момент, че тя ще си тръгне", коментира Михаела Димитрова пред БНТ.

Децата са изключително доволни от учителката. Родители смятат, че емоционалният шок десет дни преди матурата е критичен и може да повлияе на някои от учениците.

Управата на училището се е съгласила да продължи договора до края на годината, след като родителите са изразили недоволството си.

"Проблемът е, че това изглежда по-скоро като практика от страна на училището да се подписват временни договори. Сещам се за три учителки, на които договорите са прекратени", коментира родител пред Нова телевизия.

Ирина Карамитева заяви, че остава на работа и ще довърши учебната година с децата. Според адвоката ѝ е станало малко недоразумение в прочита на правни текстове на закона. От двете страни има абсолютна воля за разрешаването на казуса по най-работещия вариант - допълни той.

"Обидно ми е, разбира се, защото съм положила много усилия да подготвя тези деца. Сега обаче всичко е нормално", каза учителят по математика.

От Министерството на образованието потвърдиха, че е проведен разговор с директорката на училището и тя е обещала да продължи договора на преподавателя до края на годината.