Столичната община започва с европейско финансиране ремонтни и строителни дейности в 26 училища и детски градини в София. Отделно в други 22 заведения ще се извършват текущи летни ремонти. Това каза на пресконференция заместник-кметът по инвестиции и строителство Ирина Савина, цитирана от БТА.

С европейски средства от оперативната програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 ще бъдат ремонтирани или изграждани сгради на учебни и детски заведения в пет столични района. Строителните дейности ще започнат поетапно след 5 юли. Стойността на проекта е 63,6 млн. лв, от които безвъзмездната помощ е в размер на 58 млн. лв., а 5,6 млн. лв е съфинансирането от Столичната община.

С тези средства ще се изпълняват мерки за енергийна ефективност, ремонти в помещения, включително подмяна на подови настилки, ремонти на санитарни възли. Ще бъде осигурена общодостъпна среда, изграждане и оборудване на детски площадки, монтаж на СОТ и на пожароизвестителни системи, а в пет училища и една детска градина ще бъдат монтирани възобновяеми енергийни източници.

Ремонтните дейности ще се извършват по време на учебния процес, като времетраенето ще е от 115 до 450 дни в различните обекти. По този проект сградата на бившето военно окръжие на бул. "Сливница" ще бъде преустроена за нов корпус на 43-то училище "Христо Смирненски". Най-дълго време ще се извършват строителните дейности в 9-та Френска езикова гимназия, където ще се прави пристройка, в която освен ученическа спортна зала ще бъдат изградени и учебни кабинети и ще се модернизира и съществуващата сграда, посочи Савина.

За летните ремонти на училища и детски градини са отпуснати 2 млн. лв - средства на общината. С тях ще се извършват дейности в 13 детски градини и девет училища. Те ще започнат след 20 юли и ще завършат до началото на учебната година.

През тази година ще открием три нови сгради на детски градини, като с това ще бъдат осигурени общо около 275 места в градински групи и 125 места в яслени групи, каза още Савина. По думите й общата стойност на тези три заведения е 7,8 млн. лв., като финансирането е от бюджета на Столична община. Новите градини са в "Драгалевци", в "Младост 4" и логопедичната детска градина в "Красно село". Също през тази година започва изграждането и реконструкцията на девет други детски градини в районите "Лозенец", "Кръстова вада", "Триадица", Манастирски ливади", "Изток", "Витоша", "Нови Искър", "Подуене", "Искър", "Красно село" и "Илинден". Работата по тях ще приключи през 2019 и 20120 г. С изграждането им ще се осигурят около 900 нови места, посочи още заместник-кметът.