Поредна тежка нощ след поредните поройни дъждове в Западна България, които ще продължат и днес. Оранжев код за обилни валежи на 16 юни е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Ловеч, Габрово, Перник и Пазарджик. За Видин, Монтана и Враца е в сила и оранжев код за гръмотевична активност, обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Заради проливните дъждове от последното денонощие река Симеоновска излезе от коритото си и наводни улици в едноименния столичен квартал. Пороят е забил кола в дърво до къща в "Симеоново".  По улиците има наноси от кал, камъни, растителност и боклуци. Наводнени са мазета и гаражи. Щетите на жителите в квартала са за хиляди левове.

Екипи на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община работят за преодоляване на проблемите след силния дъжд, съобщи директорът на звеното Красимир Димитров. Временно беше затворена част от Околовръстния път на София.

Най-засегнатите райони от обилните дъждове в София са кв. "Симеоново", кв. "Драгалевци" и кв. "Витоша".

Кола затънала в "Драгелевци"

Снимка: Meteo Balkans

Над 120 сигнала са получени в столицата за наводнени мазета, гаражи, приземни етажи, улици, запушени шахти и паднали дървета и клони. Аварийните екипи на Столична община са обработили около 100.

Залят път в Нови Искър

Снимка: Meteo Balkans

Ситуацията е тежка в Яна, Бухово и Желява. "Обикаляхме навсякъде по селата, успяхме да почистим това, което беше донесено от планината. Големият проблем е, че мощен дъжд е паднал в самата планина, иначе реката е чистена преди две години. Една от строителните борси в района отвори в 00:00 ч. и успяхме да напълним пясък в чували и да донесем, за да затиснем входовете на къщите. Хората са много уплашени. Не сме спали тази нощ", каза Лилия Донкова, кмет на район Кремиковци.

Пороят в село Желява

Снимка: Facebook/Маргарита Люцканова

Една от къщите е с отнесена стена, но за щастие не е имало хора в нея. Част от Желява е и без питейна вода, но от "Софийска вода" са обещали, че ще започнат възстановителни дейности още днес.

В Бухово реката излезе от коритото си още вчера.

Около 100 къщи са засегнати от силните дъждове през изминалите дни в софийското село Врачеш.

Валежите в Кюстендилско продължиха и тази нощ, но по-слабо.  Аварийни екипи почистват пътища от наноси и тиня, паднали камъни. Има покачване на нивото на река Бистрица в някои участъци. Продължителните валежи съсипаха непоправимо черешовата реколта, плодовете загниват и се пукат, много от черешите ще останат по дърветата не може и да се бере в дъжда, коментират замеделски производители

 Изпопват водата от язовири, за да не прелеят в Монтанско

Месечната норма за дъжд в Монтанско е вече три пъти надвишена. От снощи и през цялата нощ до момента в областта вали интензивен дъжд, покачват се нивата на реки, язовири и подпочвени води. За момента няма пострадали и бедстващи хора, заяви областният управител на Монтана Валери Димитров.

С хидропомпи на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" от Монтана се понижават нивата на язовир "Клисурица" до село Клисурица в община Монтана и на язовир "Смирненски" до село Смирненски в община Брусарци. От двата водоема се изпомпва вода, за да не прелеят и за момента няма такава опасност.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В село Боровци в община Берковица се отводняват три къщи, които се намират до отводнителен канал. От дъжда през нощта въпросният канал е повишил значително нивото си и е започнал да пълни с вода мазета и дворове на къщи в близост до него. Един трудноподвижен човек от тези къщи е преместен от първия етаж на дома си на втория, за да се избегне опасността от заливане на етажа.

"Радостно е, че в Берковица, където на 1, на 4 и на 12 юни имаше поройни дъждове и наводнения, през тази нощ не е валяло интензивно и няма нови щети", заяви областният управител. В момента там работят около 100 войници от българската армия с багери и самосфали, а също екипи на общината, на Областното пътно управление от Монтана и на пожарната. Продължава разчистването на речни корита, дерета, улици, отводняване на къщи и т.н.

Снимка: BulFoto

До момента няма сигнали за наводнения и нови поражения от дъжда в останалите части на региона, обяви Валери Димитров. Той съобщи, че нивото на Дунав в ломския участък на реката е нормално и е далеч от критичните стойности.

Кметът на село Боровци в община Берковица Валери Петров съобщи пред БНР, че са наводнени две трети от къщите в селото.

"През селото минава река, голям канал, който е водосбор на всички високи места отстрани на селото. Снощи около час валя интензивен дъжд, коритото не можа да поеме водата и улиците бяха като река. Над две трети от селото е наводнено. Нямаме бедстващи хора, но имаме много наводнени домове. Предимно мазета и приземни етажи. Два екипа отводняват най-пострадалите къщи."

По цялото протежение на селото като река минава вода, допълни кметът.

Снимка: BulFoto

Продължава разчистването след водното бедствие в Етрополе

Десетки наводнени къщи, отнесени мостове, разрушена инфраструктура е резултатът от силния дъжд, който се изсипа в района. Водата все още е негодна за пиене. Българският Червен кръст ще предостави над 200 литра за нуждите на детските градини в Етрополе, съобщиха от организацията.