Площадка на една от столичните фирми за чистота, разположена между кварталите "Република" и "Люлин "2 , е превърната в нерегламентирано сметище, съобщава БНТ.

Повече от година жители на квартал "Люлин" 2 са принудени да живеят и да дишат мръсния въздух, който се носи от боклуците, разположени върху площадка на частната фирма за чистота в София "Софекострой".

"Всеки може да види гарваните, мишките, мръсотията, страхотната миризма. На това сметище не му е мястото тук. Наблизо живеят хора, минават малки деца", каза Любомир Костадинов.

"То се чувства лошата миризма отвсякъде. Трябва нещо да се направи и тая фирма да махне боклуците", каза Ели Костадинова.

Според хората площадката е за паркиране на коли, техника, но не и за боклуци. Търсили са съдействие от ХЕИ, но до момента без резултат.

Директорът на фирмата "Софекострой" заяви, че от два месеца е на поста и му е трудно да обясни как се е стигнало до натрупване на отпадъците. След намесата на телевизията обаче фирмата светкавично започна извозването им.

От фирмата собственик на въпросната площадка обещаха, че до седмица отпадъците ще бъдат премахнати оттук и извозени до депо "Враждебна" и завода за отпадъци край гара Яна. След това цялата площадка ще бъде дезинфекцирана.

"В депото във Враждебна ще отиде боклукът, няма да го изхвърлим някъде на нерегламентирана площадка. Хората трябва да са спокойни, че в бъдеще няма да се получават такива неща", каза Даниел Йорданов, изпълнителен директор на "Софекострой".

Жителите на "Люлин" 2 засега са скептични. Зявиха, че внимателно ще следят дали фирмата ще спази обещанието си, както и да не се появят отново боклуци върху терена.