От днес жителите на столичния квартал "Витоша" имат още една възможност да ползват градския транспорт. Новата трамвайна линия №21 ще се движи от трамвайно обръщателно колело "Гео Милев" до метростанция "Опълченска". 

Тя се ще движи между трамвайното обръщателно колело "Гео Милев" и метростанция "Опълченска", съобщиха от Центъра за градска мобилност. Линията ще се обслужва само в делнични дни, а мотрисите ще са интервал от 20 минути.

Новата линия има за цел да облекчи трафика в района, който е силно утежнен след затварянето на ул. "Гео Милев", заради строежа на метрото към зала "Арена София", "Гео Милев" и "Слатина", както и ключови улици в района.

Снимка: Булфото

От "Спаси София" съобщиха, че са готови и нови бус ленти за автобусния градски транспорт. Те са в "Лозенец" - на бул. "Никола Вапцаров", при кръстовището с бул. "Черни връх" за линии 88 и 120, и в "Дружба" - на бул. "Проф. Цветан Лазаров", при кръстовището с бул. "Христофор Колумб" за линии 204 и 304.

"Това са първите в България бус ленти, които са само в рамките на кръстовището и тяхната цел е да осигурят приоритетно преминаване на автобусите, без да чакат в задръстванията. Те са направени след внимателен анализ и без да се намалява пропускливостта за автомобилите", добавят от "Спаси София".

Снимка: Булфото

Преди дни общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, който беше и председател на комисията по транспорт в СОС алармира, че пускането на нова линия по думите не е законно, защото нямало решение на Столичния общински съвет.

Контрера изрази недоволство и че поради липсата на достатъчно шофьори в градския транспорт на София, новата линия щяла да "свали" коли и водачи от трамвай 20 и да доведе до повече време за чакане по спирките. 

Снимка: Булфото