Столичната община ще тества през 2021 г. две училищни автобусни линии в центъра. Те ще правят един курс само сутрин и ще возят до 3 месеца ученици от първи до четвърти клас, които учат в 18-о и 32-ро училище в центъра. Това стана ясно на заседанието на комисията по култура и образование на СОС.

След проучване от общината и "Зелена София" е станало ясно, че двете линии се очаква да се ползват от близо 70 деца, което означава намаление на трафика с около 40 коли. Сред ефектите се очаква да са намаление на замърсяването на въздуха, задръстванията в центъра и облекчение за родителите.

Към момента става дума за експериментален пилотен проект. Целта е да се провери интересът към подобна услуга. Двете училища са избрани така, защото са едни от най-големите в столицата.

Проведена анкета сред 2027 родители сочи, че 52% возят децата си с кола на училище.

Двете училищни линии ще могат да се ползват срещу валиден превозен документ на децата. Автобусите ще спират на съществуващи спирки на градския транспорт, като единственото изключение ще са последните спирки, които ще са до двете училища.

"Подготвили сме 9 маршрута, които обхващат 9 училища. Тръгваме с две пилотни, за да видим какъв ще е интересът. Засега линиите ще правят само по един курс сутрин, тъй като при анкетата установихме, че голяма част от децата следобед имат извънкласни занимания и не се прибират веднага вкъщи, след като свършат училище. Разработили сме маршрутни линии, като една от тях ще обхваща 2-3 училища в центъра на районен принцип", обясни Елица Панайотова, координатор на "Зелена София".