Временно се променя движението в София на превозни средства и на част от автобусните линии заради Сирни Заговезни - Прошка, съобщиха от пресцентъра на Столична община (СО).

Създава се временна организация в движението на автобусни линии № 59, 67, 98 и 107 на 17 март 2024 г. от 18:00 часа до 21:00 часа.

Автобусна линия № 107 променя маршрута си в посока кв. "Карпузица": от кв. "Бояна" по маршрута до кръстовище на ул. "Евлия Челеби" с ул. "Кореняците", по ул. "Кореняците" и по ул. "Княжевска" по маршрута, двупосочно. Те ще спират на разкритите временни спирки: в посока кв. "Карпузица" - на ул. "Кореняците" веднага след десния завой от ул. "Евлия Челеби"; в посока кв. "Бояна" - на ул. "Княжевска" преди левия завой към ул. Кореняците".

Закриват се спирки: "Площад Сред село" на ул. "Евлия Челеби" в посоки кв. "Бояна" и кв. "Карпузица".

На спирките ще спират автобусите от линия № 59.

За автобусна линия № 59 - организаторите на мероприятието на пл. "Сред село" осигуряват пропускането на автобусите.

За линия № 107 се променя маршрутът в посока кв. "Бояна": от бул. "Александър Пушкин", по ул. "Даскал Стоян Попандреев", по ул. "Кумата", по ул. "Севастократор Калоян", по ул. "Иваница Данчев" и по маршрута си. Автобусите ще спират на спирки: еднопосочни временни в района на кръстовището бул. "Александър Пушкин"/ул. "Даскал Стоян Попандреев" и в района на кръстовището ул. "Севастократор Калоян"/ул. "Брезовица", както и всички съществуващи автобусни спирки по променения маршрут. За линията се закриват спирките: "кв. Бояна" на ул. "Иваница Данчев"; "Скиорката" на ул. "Севастократор Калоян"; ул. Байкал"; "Боянска църква" на ул. "Младост"; "Боянско ханче" на пл. "Сборище".

Автобусна линия № 67 променя маршрута в посока с. "Бистрица": от бул. "Симеоновско шосе" кв. "Симеоново" продължава до кръстовището бул. "Симеоновско шосе"/ул. "Стефан Икономов"/ул. "Чифлишка" и обръщане посоката на движение със съдействието на органите на полицията и дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Автобусите ще спират на спирки: в посока с. Бистрица - на съществуващата "кв. Симеоново" на бул. "Симеоновско шосе" за линия № 98; в посока София - на временно разкрита спирка на бул. "Симеоновско шосе" в района на автобусното обръщателно колело. За линията се закриват спирки: "кв. Симеоново" на бул. "Симеоновско шосе", срещу автобусното обръщателно колело; "кв. Симеоново" на бул. "Симеоновско шосе", в автобусното обръщателно колело;

Автобусите от линия № 98 в посока София ще спират на временно разкрита спирка на бул. "Симеоновско шосе" в района на автобусното обръщателно колело. За линията в посока София се закрива спирката - "кв. Симеоново" на бул. "Симеоновско шосе", находяща се в автобусното обръщателно колело.

Променя се маршрутът на автобусна линия № 8: в посока с. Герман (център кв. "Видните") - от съществуващата спирка "Кметство Казичене" надясно по ул. "Никола Петков", по ул. "Околовръстна", по ул. "Дякон Стоил" и от спирка "Езерото - с. Казичене" по маршрута си.

В посока с. Кривина, център кв. "Видните" - от съществуващата спирка "Езерото-с. Казичене" на ул. "Дякон Стоил" по ул. "Околовръстна", по ул. "Никола Петков", по ул. "Цар Борис III" и от спирка "Кметство Казичене" по маршрута си. Закриват се двупосочни спирките: "Гара Казичене"; "Ул. Цар Борис III"; "Ул. Димитър Ашов".

От 8:00 до 22:00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства: на пл. "Сборище", кв. Бояна; на пл. "Сред село"; на площада пред НЧ "Св.Св. Кирил и Методий", кв. "Драгалевци"; на площада/обръщало, последна спирка на автобусна линия № 67, кв. "Симеоново".

За същия период от време се забранява влизането на пътни превозни средства: през пл. "Сборище"; ул. "Княжевска" между ул. "Евлия Челеби" и пл. "Сред село"; ул. "Боженци" между площад "Сред село" и ул. "Кореняците"; през площада пред НЧ "Св.Св. Кирил и Методий", кв. "Драгалевци", с изключение на колите на обществения транспорт.

Столична дирекция на вътрешните работи да осигури охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища, допълниха от СО.

БТА припомня, че до 30 март тази година е в сила временна организация на движението в Банкя заради реконструкция на канализационна мрежа.