Днес е Международният ден на детето. В София са предвидени поредица от инициативи и празненства по повод празника, предаде БНР.

Специално за празника на децата се удължава работно време на Музея на илюзиите - от 9 до 21 часа.

В парк "Гео Милев" малчуганите ще търсят съкровища, детски празник ще има и в парк "Света Троица" от 10,30 часа. В Борисовата градина по същото време ще започне детско празнично шоу.

След 18 часа в Борисовата градина ще пеят талантите от вокална група "Радиодеца" на Българското национално радио.

В Градската градина от 11 до 13 часа ще се проведе инициативата "Един човек - дете на града". Децата ще рисуват, ще пишат и ще се забавляват с една гигантска играчка. Тя прилича на супер компютър, на герой от електронна игра, на система за видеоразговори или на загадъчно технологично същество с изкуствен интелект. Авторът на "Един човек" Венелин Шурелов ще отговаря на въпроси за това как работи фигурата от екрани, как е направена, защо изглежда така, какво търсят с изкуството си съвременните творци. Мястото е пл. "Княз Александър I Батенберг". 

"Весел празник на площада" е наречено тържеството пред Столичната библиотека. Началото е от 11:30, когато децата на София ще могат да рисуват заедно с художника Иван Яхнаджиев. Ще има много забавни игри, викторини, атракции, детски песни, подаръци и безплатни читателски карти за децата.

От 16 часа започва детския празник пред Националния дворец на културата.

В 17:30 започва празникът в парк "Дружба" до езерото. Песни, смях, игри, детска дискотека, Пипи, Томи и Аника, клоунът Роско очакват децата. Ако времето е лошо празникът ще се премести на закрито в дом на културата "Искър".

От 11 до 19 ч. на територията на Градската градина в близките до нея музеи и галерии ще има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство, калиграфия.

Тържествата за Деня а детето продължават на 5 юни, когато ще се отбележи десетата годишнина на Детския панаир. Събитието включва над 40 културно-образователни инициативи за деца и по традиция ще се проведе пред Народния театър "Иван Вазов". Съорганизатори са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи са с вход свободен.