Природен парк Витоша ще стане по-удобен и привлекателен за софиянци, обявиха от Столична община на пресконференция при представяне на три годишна програма за подобряване на инфраструктурата в планината.

"Тази година ще се възстанови заслон "Комините" и ще се изгради заслон "Боянски водопад". Общината ще възстанови туристическите алеи от "Златните мостове" до хижите "Кумата" и "Момина скала". Ще заработят отново 11 чешми в Дендрариума и туристически център "Златни мостове". Програмата предвижда още обновяване на четири маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо - Комините, както и организиране на обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване хижа "Боерица", която е реновирана през 2018-2019 г. Първото обучение започва на 19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя присъства на подписването на споразумение за сътрудничество между Столична община, чрез фондация "София - европейска столица на спорта", и природен парк "Витоша". Двете структури се ангажираха да инвестират в подобряване на туристическата инфраструктура и да продължи организирането на спортни събития и празници в планината.

Кметът на София припомни, че за да подобри достъпа до Витоша от 1 юни Столичната община намали интервалите на автобусите до планината. Автобус номер 63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда. Автобус номер 66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда.

Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша - към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още пет нови, които в момента са в процедура, информира още кметът Фандъкова.