Независимо от критиките към внесения проектобюджет на София за 2024 година, в него има рекордни средства за инвестиции и решаване на най-големите проблеми на столицата. Това заявиха общинските съветници от "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" на пресконференция край метростанция "Сливница", чийто недовършен буферен паркинг се зарекоха да изградят напълно.

От ГЕРБ - СДС отговориха, че парите за здравеопазване са орязани, предава БНР.

"За първи път в предложения от нас бюджет за София има средства за довършването на паркинга, за да може всички коли в калта наоколо да намерят мястото си в паркинга, зелените площи да бъдат зелени площи и тук да има нормална градска среда за учениците от близкото училище и гражданите, ползващи метрото", заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет Борис Бонев.

Бонев добави, че проектобюджетът предвижда довършване на големи инфраструктурни проекти като булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", ринговите булеварди и връзките със Северна скоростна тангента. Заложени са сериозни инвестиции в кварталите със средства за отчуждаване на зелени площи, както и за реконструкция на междублокови пространства и изграждане на квартална инфраструктура.

Представителят на "Да, България" Бойко Димитров добави, че бюджетът гарантира не само развитието на инфраструктурата в града, но и грижа за хората, включително рекордни инвестиции за образование. Общинският съветник подчерта, че през следващите години ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв. само в образователна инфраструктура - строеж на нови детски градини и училища, както и разширяване на съществуващи.

"За първи път рекордно се увеличават общинските средства за култура. Общинските средства се увеличават с 15%, както в перата за заплати, така и в тези за издръжка. Програма "Култура" се увеличава с 50%, а вече в комисии разглеждахме и доклад за кандидатстване по ПВУ, което ще осигури двойно увеличение. Тоест от досегашните 1.5 млн. лв. ще се достигне до над 4 млн. лв. за програмата", подчерта Димитров.

Общинският съветник акцентира и върху гражданските бюджети по райони, с които софиянци пряко ще могат да изберат проекти за подобряване на условията в кварталите.

Рекордни са и средствата, предвидени за транспорт, през 2024-а година - 174 млн. лв. за компенсации за преференциални карти и по регламент от страна на СО, към които ще се добавят и и компенсациите от държавния бюджет в общ размер на 155 300 лв. Внесеният проект за икономическата рамка за транспорта за 2024-а година е на стойност 505 млн. лв. Допълнително почти 200 млн. лв. ще се инвестират в градския транспорт за метро, релсов път и нови метровлакове.

Емилия Ангелова от "Спаси София" заяви, че парите за почистването и озеленяването на София ще се увеличат с 10% при повече контрол и ефективна отчетност. Предвиждат се и 1 200 000 лв. допълнителни средства за Столичен инспекторат, така че да имаме повече инспектори, проверки и глоби, а същевременно бюджетът на завода за отпадъци ще бъде увеличен с 5 млн. лв. Активно се работи и за по-високи изисквания в договорите с почистващите фирми.

Съветниците от ГЕРБ-СДС алармираха, че в проекта за бюджет на София за 2024 година са намалели парите за здравеопазване в града. "Терзиев не предлага пари за нито една нова ясла, а довършва това, което е започнала Фандъкова. Управляващите не искат да осигурят пари за операционни маси и ехографи, скенери, които директорите на общинските болници изрично са поискали от общинските съветници".

ИЗБРАНО