Нови камери за контрол на скоростта ще бъдат поставени на ключови булеварди в София. Това са Околовръстният път на София, бул. "Сливница", бул. "Черни Връх", ул. "Цар Борис III" в частта към кв. "Княжево", бул."България", бул. "Цариградско шосе" и др.

Освен това Пътна полиция ще постави стационарни камери на критичните места по тези трасета. Столичната община ще проектира и подготви поставянето на камерите, а СДВР ще осигури самите устройства, обяви преди ден във Facebook столичният кмет Васил Терзиев.

Допълнително на територията на общината всеки ден вече работят между 8 и 12 екипа на КАТ с мобилни камери за скорост, така наречените триноги, които Столичната община дари на МВР през последните години, добави Терзиев.

Конфликтните места из града - тези с най-чести нарушения и пътни произшествия, на които да бъдат поставени камери, са избрани след обсъждане между градоначалника, заместника му по транспорта Илиян Павлов, представители на общината, директора на СДВР главен комисар Любомир Николов и специалисти от Пътна полиция.

Тезриев е поиска от СДВР да бъдат предприети и допълнителни мерки за пътната безопасност около училищата и детските градини в София. "Вярвам, че при завишен контрол от страна на КАТ-Пътна полиция ще е възможно да имаме по-сигурни зони за децата ни", коментира той.

По думите му важно за сигурността в града е не само контролът на скоростта на улици и булеварди с многолентово движение, но според Терзиев инцидентите с пешеходци могат да бъдат намалени с добро осветяване на кръстовищата, а пешеходните пътеки могат да бъдат по-сигурни, ако преди тях се монтират неравности, повдигнати кръстовища и допълнителна светлинна сигнализация. 

"Обърнах специално внимание на автомобилните гонки в града и поисках системен контрол и сериозни санкции за нарушителите. Неправилното паркиране трябва да се ограничи максимално, защото често това пречи както на пешеходците, така и на видимостта на шофьорите. Инспекторите от Центъра за градска мобилност вече редовно следят за такива случаи", добавя столичният кмет.

За целта между СДВР и Столичната община щели да се провеждат редовни срещи.