Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата - на Орлов мост и при президентството, каза зам.-началникът на Охранителна полиция Тони Тодоров в СДВР, предаде БНР. Той подчерта, че блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава.

Втърдяването на тона се отнася за начина, по който от днес нататък институциите ще комуникират с протестиращите на двете блокади.  За пореден път от МВР заявиха, че тези протести не са заявени в общината, което ги прави нерегламентирани. И намекнаха, че поведението на протестиращите се променя, когато при тях има медии.

С хората от блокадата при "Орлов мост", е много трудно да се комуникира, тъй като те са различни и не са обвързани по никакъв начин помежду си от някаква организация. Те нямат представителство, което да говори от името на всички, казаха още от полицията.

Комисар Тодоров обсъди и инцидента от тази сутрин на "Орлов мост", когато възрастна жена, дошла да изкаже мнение, е била залята с вода от протестиращ. След като потърпевшата била залята, тя посегнала да се защити с бастуна си. И протестиращият, и жената са отведени в полицията, и от полицията призовават всички, които са били свидетели на инцидента, да се обадят, за да дадат показания и да се изясни случая.

От полицията не са съгласни, че в този случай става въпрос за провокация.

Още един опит за такава е имало снощи по време на протеста. На кръстовище на бул. "Черни връх" снощи пияна жена се опитала да "дава указания" на полицаите, като това се случвало за пореден път. Тя искала органите на реда да проверяват всеки шофьор за алкохол и

Комисар Тодоров подчерта, че всеки има право на протест, но полицията ще бъде безкомпромисна към всеки, който се опитва да провокира.

В полицията вече има голямо количество сигнали от хора, които не могат да се придвижват по обичайния начин, в т.ч. инвалиди, посочиха оттам.

Шефът на общинската дирекция за аварийна помощ и превенция Красимир Димитров също заяви, че стотици хора в София са подали сигнали, че не могат да се придвижват нормално - да отидат до работата си, да си купят лекарства и други. Той призова да бъде пуснат градският транспорт в района на "Орлов мост". Сложени са допълнителни кофи за смет, за да не се събират боклуци в района.

Опитът за диалог тази сутрин за пореден път се оказал неуспешен, но той ще продължи.

Днес следобед предстои нова среща. От полицията и от Столичната община призовават протестиращите да проявят разбиране към столичаните, които не могат да се придвижват в района и да разрешат поне градският транспорт да се придвижва.

При изненадващи нови блокади, светофарите в широкия център ще осигурят и "зелени вълни", за да не се образуват тапи. Въпреки мерките, голяма част от наземния градския транспорт продължава да се движи със закъснения до половин час. От Столичната община призоват гражданите да ползват метрото.