Регионалният исторически музей - София продължава изпълнението на дейностите по проекта за адаптацията и реставрацията на сградата на минерална баня "Овча купел" за Рекреативен център с използването на минерална вода, съобщават от Столичната община.

През 2023-та зданието навършва 90 години, припомня БНР. Ремонтните дейности започнаха на 6 март т.г. Цялостната реновация на покрива, фасадите, както и на първия и подпокривния етаж се очаква да бъдат готови до края на месеца.

През първата половина на 2024 г. ще продължи ремонтът на партерния етаж и сутерена.

Реализирането на проекта ще съхрани архитектурно-строителната недвижима културна ценност, която от години тънеше в разруха, и ще гарантира нейното пълноценно използване.

В резултат на реализирането на проекта в сградата ще се обособят две зони: 

  • зона "Рекреация" (Рекреативен център с използване на минералната вода), разположена в сутерена и на партерния етаж, която включва двата басейна с гореща вода и душове, парна баня, студен басейн, ледена стая, финска и арома сауна, помещения за релакс, за солен релакс, за масажи, за терапии за коса и за лице, диагностичен кабинет;
  • зона "Наука", към Център за върхови постижения "Наследство БГ", в първия и подпокривния етаж.

В зона "Наука" са предвидени две лаборатории - за "Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм" и за "Аудиовизуално наследство", както и Център за продължаващо образование, зала за демонстрации, конферентна зала, компютърна зала, музикална зала, фотографска стая и други.