Полицията в София предприема специални мерки за осигуряване реда и пътната безопасност около храм-паметника "Свети Александър Невски" и църквата "Света Неделя", съобщиха от МВР.

След 08:00 часа гражданите, които желаят да присъстват на литургията и опелото в катедралния храм, ще преминават проверка за сигурност през пунктове, разположени при северния и при южния вход на храма.

Присъстващите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние няма да бъде разрешаван.

За времето от 08:30 ч. до 15:00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона "София-център" с радиус 1500 метра и височина 1000 м.

Утре, в деня на погребението, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Княз Ал. Дондуков" и бул." Княгиня Мария Луиза". Причината е литийното шествие от храм-паметник "Свети Александър Невски" до църквата "Света Неделя".