Подробният устройствен план на Околовръстния път от автомагистрала "Люлин" до ул. "Киевска" в район "Витоша" е приет от Националния експертен съвет към Министерство на регионалното развитие и благоустройството", съобщиха от Столичната община.

Участъкът е с дължина 5,8 км и обхваща районите "Люлин", "Красна поляна", "Овча купел" и "Витоша". Проектът предвижда изграждане на три кръстовища на две нива - на ул. "Суходолска", на бул. "Президент Линкълн" и на бул. "Н. Петков"; естакада за директното трасе; четири пешеходни пасарелки; реконструкция на язовирната стена на яз. "Суходол"; реконструкция на жп надлеза на линията София - Перник с възможност за бъдещото ѝ удвояване.

Предстои издаване на заповед за одобряване на плана от министъра на регионалното развитие и благоустройството. След това Агенция "Пътна инфраструктура" следва да започне процедури за избор на изпълнител.

За втория участък от Софийския околовръстен път - от ул. "Киевска" до бул. "България", Столичната община изготвя идейни проекти. Те обаче ще могат да бъдат процедирани едва, след като завърши обжалването в съда на заповедта за изработване на плана.

От днес е възстановено автомобилното движение през транспортния тунел на бул. "Царица Йоанна" след завършване на цялостния му ремонт. Възстановено е и движението по трамвайните линии. Обновени са изцяло пътните платна в двете посоки и трамвайният релсов път, тротоарите. Изпълнени са: ново осветление, видеонаблюдение, пожароизвестяване. В тунела и по рампите от двете страни е изпълнена облицовка с пана от еталбонд със светлоотразителни елементи.