От днес площадът "Света Неделя" се връща на хората и хилядите пешеходци, които ежедневно минават през емблематичното пространство в центъра на София. "Както обещахме пред софиянци, работим от първия ден, за да освободим площада от паркиралите коли и да го отворим за хората. Реконструкцията отне около един месец, защото беше необходимо да се направи, съгласува и изпълни проект, но съм доволен, че успяхме да изпълним и този ангажимент", заяви кметът на София, Васил Терзиев, цитиран от БТА.

"...Отваряме площада, защото твърде дълго хората бяха принудени да лавират между коли и хлопащи плочки. С тази важна крачка даваме ясен сигнал за посоката, в която ще развиваме София, защото наред с изграждането на инфраструктура в кварталите, искаме да превърнем столицата в удобен град", отбеляза Борис Бонев.

Кметът Терзиев допълни, че в следващите седмици ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета с цел пространството да стане по-красиво и удобно за гражданите. "Радвам се, че имаме мандат да променим нашия град и работим активно. Този проект показва, че за няколко седмици направихме това, което беше отлагано толкова години, защото имаме политическата воля. Следващата ни голяма цел е пълната реконструкция на площад "Св. Неделя", ул. "Съборна" и пространството пред Съдебната палата. Сигурен съм, че ще ги превърнем в най-красивите и уредени в целия град. И това е само началото", разказа Васил Терзиев.

"Досегашният модел на превръщането на всяко пространство в паркинг е отдавна изчерпан и затова работим както за изграждане на нови паркинги, така и за свързването на пешеходните зони в центъра. В следващите седмици ще стане ясно кои паркинги ще бъдат изградени първи, но в бюджета за 2024 г. ще има заложени средства за това. Работим и по още редица проекти, които са очаквани от софиянци, за да покажем, че фразата "тук е така" остава в миналото!", категоричен е лидерът на Спаси София.

От Столичната община добавят, че е помислено и за транспортното обслужване на хотела, за което са осигурени 7 места за паркиране, които се намират извън площадното пространство и не пречат на пешеходците. По думите на общинската управа, цялостната реконструкция на площада се бави заради заведени дела в съда, които се очаква да приключат през идващата година. С това и последната пречка пред големия ремонт в центъра на столицата ще бъде премахната.