На 21 октомври трябва да бъде пуснато цялото движение по бул. "Пенчо Славейков", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности по първия етап от реконструкцията на булеварда.

Фандъкова отбеляза, че обектът ще бъде напълно завършен две седмици по-рано от предвиденото. Подменени са настилки, тротоари, изградено е енергийно ефективно осветление, допълнително ще бъдат засадени нови дървета. Тя е призовала изпълнителите не толкова да се бърза, колкото да се следи по-внимателно за качеството на изпълнението.

Вторият етап на ремонтите - от бул. "Прага" до бул. "Тотлебен", ще се извърши през 2019 г.

Кметът коментира и искането на архитектите да се променят условията за проекта за реконструкцияна площад "Св. Неделя", както и множеството забележки на граждани и политически формации за ремонтите в района на ул. "Граф Игнатиев".

Фандъкова посочи, че ще покани на среща представители на Камарата на архитектите и главния архитект, за да коментират въпроса с площад "Св. Неделя" и едва тогава ще се вземе решение по конкурса.

По отношение на проекта за района на ул. "Граф Игнатиев" кметът каза, че този проект се подготвя от пет години, направени са били много дискусии и обществени обсъждания, всички документи, включително сметките по него, са публични. Тя посочи, че не приема упреците за непрозрачност на проекта и допълни, че представители на политически сили, включително и от тези, които сега протестират, са участвали и в архитектурния конкурс, и в избора на изпълнител.

Фандъкова отбеляза, че вече е възложила контрол на контрола и призова да се изчака завършването на проекта и тогава на място всеки сам да прецени ремонта.

Не мога да приема категорично спекулациите и забъркването на моето име с обвинения в корупция, каза още столичният кмет.