Училищните автобуси да могат да се движат по бус лентите в София, което ще намали с 20% от времето за пътуване на децата. Инициативата е на председателя на СОС Георги Георгиев, а докладът предстои да влезе за обсъждане в СОС.

Над 100 училищни автобуси в столицата превозват ежедневно около 2 хиляди деца. Това ще намали поне с 20 процента времето за пътуване на децата. Така те ще имат повече време за игра, за спорт и най-важното - за учене, посочват от СОС.

"В момента, за да може градският транспорт да пътува навреме сме забранили в бус лентите да преминават други превозни средства. Разположени са камери по основните булеварди, които следят за нарушители и при наличието на такива се съставят глоби. В София, обаче има над 100 училищни автобуса, които возят близо 2000 деца от и до училище всеки ден", каза Георгиев.

Идеята е да се отворят бус лентите само за училищни автобуси.

"Така ще се намалим с 20% времето за пътуване на децата, ще има дадем възможност да спят до по-късно, да имат повече време за учене, спорт и други занимания. Наред с това родителите им, вместо да бъдат логистици и да отделят по няколко часа на ден да ги закарат до училище и обратно, ще имат възможност да ползват услугите на училищните превозни средства. Целта ни е колкото по-добър става училищният транспорт, толкова повече деца ще го ползват, а наред с това родителите няма да пътуват с колите си. Така ще намалим трафика и замърсяването в града.", обясни още Георгиев.