Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК". На него тя прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2020 г. С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната.

С приетото от Комисията решение актуализираните цени на ВиК услугите влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Предвижда се цената да скочи с до 10 % на места.

На въпрос за повишението на цената на водата, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че договорът със "Софийска вода" е неизгоден за Столичната община. 

"Още преди 5 години е сключен много неизгоден за общината договор и с много усилия са го променили така, че да искат повече инвестиции в канализацията", каза Фандъкова.

Кметът на София допълни, че последното споразумение е включило изискване за допълнителни инвестиции.

"Нещо повече, от началото на следващата година ще бъде сформиран екип от общински съветници и експерти, който да подготви поемането на активите и вземането на решения по какъв начин ще се управлява ВИК сектора в София", заяви Фандъкова.

По думите ѝ това, което иска от "Софийска вода", е да има достатъчно количество чиста вода от една страна, и от друга - повече инвестиции в канализации.

Тя допълни, че цената на водата се определя от регулатора, като Столичната община и Столичният общински съвет няма непосредствено отношение по тази тема. Кметът на София е категорична, че концесията на Столичната община със "Софийска вода" не трябва да бъде продължавана след 2025 г.

След като КЕВР одобри поскъпването на водата, се предвижда цените на ВиК услугите да се повишат различно.

За София-град се планира увеличение с 6,64%.

Шумен, където водата е с лошо качество, е сред градовете, в които цената ще е най-висока - 3,4 лева на кубик. Предвижда се от догодина един кубик вода с добавена стойност да е 3,52 лева. Кметът Любомир Христов заяви, че ще бъдат използвани всички начини, за да се запази цената на водата в града.

В Пловдив се очаква скок с 0,1%.

Областите Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Националният браншов синдикат "Водоснабдител" към КНСБ подкрепя предложението на КЕВР за вдигане на цените с аргумента, че така биха могли да се повишат заплатите на работещите в сектора.

Синдикатът представлява близо 10 хиляди души от общо работещи във ВиК сектора около 17 хиляди.

Ето колко ще струва водата в различните градове:

Разград - 3,67 лева за кубик

Шумен - 3,54 лева

Добрич - 3,45 лева за кубик

Враца - 3,27 лева за кубик

Варна - 3,21 лева за кубик

Ловеч - 3,16 лева за кубик

Русе - 3,15 лева за кубик

Бургас - 3,08 лева за кубик

Ямбол - 3,03 лева за кубик

Стара Загора - 3,01 лева за кубик

Плевен - 2,88 лева за кубик

София - 2,76 лева за кубик

Габрово - 2,71 лева за кубик

Кърджали - 2,61 лева за кубик

Видин - 2,54 лева за кубик

Перник - 2,42 лева за кубик