УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" ще приема пациенти без COVID-19 и ще изпълнява ролята на "чиста" болница. Това реши Областният медицински съвет на област София - град, предаде БНТ.

Болницата ще започне да изпълнява тази функция след изписване на хоспитализираните към момента заразени с коронавирус пациенти, като те няма да бъдат премествани за долекуване в други лечебни заведения.

Съвета, обособяването на отделно лечебно заведение на територията на област София единствено за пациенти с коронавирусна инфекция, не е целесъобразно и приложимо и не се препоръчва.

Във всички лечебни заведения в областта продължават да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция (в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", докато бъдат излекувани).

Областният медицински съвет възлага на Столична РЗИ да изготви анализ за лечебните заведения в София във връзка със степента (процента) на заетост на болничните легла в COVID отделенията и степента на оборудване на тези отделения с необходимата апаратура.