С интересна програма и вход свободен Националният военноисторически музей се включва за поредна година в Европейската "Нощ на музеите" на 18 май (събота). Входът за постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както за най-новата изложба "На борда на флотската история" ще бъде безплатен от 18.00 до 23.00 ч., съобщиха от НВИМ.

"Мистерия в кутия" е предизвикателството, което НВИМ ще отправи към своите посетители в Нощта на музеите. Водени единствено от своите сетива те ще трябва да откриват какво е скрито в тайнствени кутии, а мобилно приложение ще ги провокира да разгадаят загадките. Инсталацията за пръв път ще запознае софийската публика с част от предстоящата нетрадиционна изложба на НВИМ - "Музеят - неочакван, отворен, споделен", която ще бъде открита в края на май в Пловдив.

Всички, избрали да "нощуват" в музея, ще могат да станат част от фотография, запечатала важно историческо събитие, както и да чуят Представителния оркестър на Сухопътни войски, чиято разнообразна музикална програма ще зарадва малки и големи.

Любителите на киното пък ще имат възможност да се насладят на филмите "Помни войната 1915 - 1918. България влиза в Първата световна война" (2 и 3 част), както и на лентата "Непобеденият генерал Владимир Вазов".

В Нощта на музеите със специална програма и вход свободен се включват и филиалите на Националния военноисторически музей - Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба 1444 г. "Владислав Варненчик" във Варна и Музеят на авиацията в Пловдив.

Програмата включва

18.00 - 23.00 ч. ВХОД СВОБОДЕН за постоянната хронологична и външната експозиция на Музея

18.00 - 23.00 ч. МИСТЕРИЯ В КУТИЯ открий неочакваните експонати

18.00 - 23.00 ч. В КРАК С ИСТОРИЯТА стани част от фотография, запечатала важно историческо събитие

19.00 - 20.00 ч. КОНЦЕРТ на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски

18.00 - 23.00 ч. НА БОРДА НА ФЛОТСКАТА ИСТОРИЯ временна изложба

20.30 - 22.30 ч. ЛЯТНО КИНО: 

- Помни войната 1915-1918. България влиза в Първата световна война, 2 и 3 част - филм с продуценти ВТК и НВИМ;

- Непобеденият генерал Владимир Вазов - филм с режисьор и сценарист Татяна Пандурска и копродуцент НВИМ.