Националната служба за охрана (НСО) оповести мерки за сигурност за празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на 6 януари - Богоявление. Водосветът е с начало 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в София.

Граждани ще имат достъп до събитието след 09.30 часа през два пункта за проверка - при ул. "Раковска" и ул. "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Служителите на НСО ще проверяват гражданите с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Хора, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

На 6 януари, Богоявление, по традиция, се освещават бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия.

За първи път в българската история, по инициатива на цар Симеон I, е отслужен водосвет на българските бойни знамена преди битката при река Ахелой (20 август 917 г.). До падането на България под османско владичество през 1396 г., преди всяка битка, която води българската войска, се е извършвал водосвет, припомня БТА.

Традицията е възстановена през 1880 г. след Освобождението на България (1878) от първия военен министър на Княжество България Пьотър Паренсов. Тогава освещаването на бойните знамена на Българската армия е извършено за първи път на църковния празник Богоявление. Ритуалът се е извършвал до 1946 г., след което прекъсва и е възстановен през 1993 г. Оттогава във всички гарнизони в страната най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.