Нови над 200 камери влизат в борбата с войната на пътя в София. Става въпрос за уредите, които в момента следят само за трафика от светофарите. Те обаче вече ще бъдат свързани със столичния КАТ, за да могат да се налагат санкции, съобщи Нова телевизия.

В момента системата минава през финален тестови период и се очаква да започне работа съвсем скоро. След това в Центъра за управление на трафика ще започнат автоматично да изпращат клипове с нарушения на правилата за движение към столичната полиция.

Проверка установи над 10 нарушения за минути на ключовото кръстовище до Софийския университет. Повечето шофьори продължават направо от лентата за десен завой.

Същото нарушение е засечено и на друг булевард в центъра - "Мария Луиза". Тук минават и на червено. И ако днес никой от тези нарушители няма да бъде санкциониран, до седмици това ще бъде възможно чрез камерите на светофарите.

Първо ще започнат да се засичат нарушителите по трамвайните релси и отсечките, забранени за леки автомобили. Системата на Столична община е готова да бъде свързана с тази на полицията.

"Идеята е всичко да става автоматично. Камерите снимат, изпращат информацията към системата на МВР и тя също толкова автоматично издава съответните нарушения, без да има никаква човешка намеса", коментира Димитър Петров, директор на Центъра за управление на трафика в Столичната община.

В същото време се обсъждат промени за намаляване на инцидентите и в останалите населени места в страната. "Основно ще се наблегне на одитите по пътна безопасност. Общините и стопаните на пътя ще могат да си набележат мерки за обезопасяване на своите участъци", каза Росен Рапчев, представител на Държавна агенция за безопасност на движението на пътя.