Има план за ннв облик за панорамната площадка на Копитото на Витоша. Предложението идва от Дирекцията на Природен парк "Витоша" за изграждане на изгледна площадка на Копитото. Става въпрос за един от проектите, включен в инициативата на Столична община "София Избира".

Чрез гласуване, жителите на София могат да изберат един от 38-те проекта, одобрени по програмата, които да бъдат заложени за изпълнение в бюджета на общината за 2021 година.

Проектът се състои от три основни елемента:
 - Спасителен заслон с площ от 18 м2, с 5 дървени пейки и 2 маси, като уширението пред заслона ще осигурява паркиране на 13 автомобила.

 - Интерпретационна алея с дължина 105 л.м. ще представлява метален мост, свързващ спасителния заслон с изгледната площадка.

- Метална платформа за наблюдение е изгледна площадка с площ 110 м2, разположена върху скалите. От нея ще се откриват невероятни гледки на север и на запад към Стара планина и Люлин планина. Ще се виждат едновременно софийската и пернишката котловини. Върху платформата ще се монтират 3 далекогледа и 6 пейки.

Наред с това ще се възстановят част от инфраструктурата в околността- подпорни стени, чешма, паркинг и част от пешеходния маршрут към х. Момина скала.

Високата кула, която се издига насред Витоша планина на Копитото, е кръстена така заради особената форма на върха, върху който се разполага на височина от 1348 м.

През годините, тази местност е образувала цял комплекс, който е обслужвал туристическия поток. Това не е случайно, тъй като Копитото разкрива пред себе си уникални природни дадености, свързани с красотата на планината, свежият и чист планински въздух, и уникалната панорамна гледка, която се разкрива към София.

Днес там се намира телевизионната кула "Копитото", която обслужва цялата Софийска област, там е и свидетелството за първия лифт в България наречен Княжевския лифт - построен през далечната 1962 г.

С изграждането на новата туристическа атракция жителите и гостите на София ще могат да се отдадат на пълноценен отдих и да се насладят на уникалните панорамни гледки към града, Плана и Стара планина. Това ще доведе и до разсредоточаване на туристическия поток от претоварените центрове "Алеко" и "Златни мостове".

Дирекцията на Природен парк "Витоша" вярва, че този проект ще даде нов облик на една от най-посещаваните в миналото местности на Витоша.